In 2019 heb ik voor het eerst deelgenomen aan een grootschalige cyclosportieve fietstocht. De Trois Ballons. Mijn ervaringen heb ik bijgehouden op dit blog. Om met anderen te delen, en te laten zien dat je ook op latere leeftijd prestatiegericht kunt sporten. Met 58 jaar is het leven niet over. Na de Trois Ballons heb ik besloten de blog levend te houden en af en toe een artikel te schrijven over mijn belevenissen. 

Dit is deel 28: De Marmotte week is begonnen. Hoe zijn dag vijf en zes verlopen

 

De echte acclimatisatie dagen zitten er op. Vier dagen fietsen, allemaal in het teken van de voorbereiding. Het lichaam moet zich nu aangepast hebben aan de omstandigheden. Het is nu zaak voldoende rust te pakken om niet té vermoeid aan de start te staan. De spanning begint ook een beetje toe te nemen want de beklimming van de Telegraph en Galibier hebben een ding heel erg duidelijk gemaakt. Het gaat een buitengewoon zware dag worden op zondag 3 juli 2022.

Dag 5 Volledige rustdag

De vijfde dag staat in het teken van volledige rust. Er wordt niet gefietst. Ik ben net als altijd rond 7 uur wakker en besluit mijn gewone routine te doen om in het ritme te blijven. Om 8 uur schuif ik aan voor het ontbijt en met mij doen dat nog veel andere deelnemers. Er wordt veel gesproken over de tocht en met name de voeding. Met een van de wedstrijdrijders heb ik afgesproken dat we samen gaan kijken hoe ik dat het beste kan indelen. Dat doen we in de loop van de ochtend.

Ik dacht ik al dat ik veel met de sport bezig was. Wat deze jongens doen is toch echt wel een overtreffende trap van mij te noemen. Ongelooflijk hoe zij de sport, het presteren en de voeding benaderen. Maar goed, zij willen dan ook in ongeveer 6,5 uur finishen. Ik heb besloten dat 9 uur voor mij het doel gaat zijn. Ook al wordt dat niet meer toegepast is dat de grens voor goud uit het verleden.

Met een softwarepakket op de laptop wordt mijn streeftijd, het gewicht en de voeding die ik gebruik geïnventariseerd. Daar rolt een schema uit wat aangeeft wat per uur tot me moet nemen om goed te kunnen presteren. Dus het aantal bidons met drinken per uur, het aantal gelletjes en het aantal reepjes. Hoezo sport is wetenschap geworden.

 

Screenshot 2022 07 02 17.29.10

Het voedingsschema

Ik ben ongelooflijk blij met deze hulp want ik weet dat ik een slechte eter en vooral drinker ben. Nu weet ik wat ik moet doen om er voor te zorgen dat mijn lichaam gedurende de hele tocht kan presteren. Uiteraard ga ik hoe verder ik kom moe worden, maar ik zal niet kapot gaan omdat ik geen brandstof meer in mijn lichaam heb.

Van de oud prof die mee is om zijn partner te begeleiden krijgen we ook de tip om vooral positief te blijven denken. Wielrennen is ook een mentaal spelletje. Als je het in je bovenkamer goed op orde hebt kun je veel beter presteren. Annemiek van Vleuten heeft daar wel eens de term omdenken voor gebruikt. Ik neem me voor door dat vooral te doen door positief te blijven en te genieten van de tocht en de omgeving. Niet denken hoe ver het nog wel is, maar het is nog maar 9 kilometer klimmen. Òf, ik ben weer een kilometer dichter bij het zien van mijn kleinkinderen.

's Middags besteed ik aan het poetsen van mijn fiets. Die moet er natuurlijk piekfijn bij staan. Ik kan dan gelijk naar de remblokken en de banden kijken. Die moeten in orde zijn, want ik wil wel heelhuids thuis komen.

Om 4 uur gaan we kijken bij de wedstrijd op Alpe d'Huez. De organisator van de week (oud prof Paul Kneppers) doet mee, maar ook de oud prof die zijn partner begeleidt. Die willen we wel wat support geven natuurlijk. We zorgen dat we op tijd in bocht 20 staan en willen dan de groep inhalen en nog een of twee keer gaan staan. Als snel komen de deelnemers voorbij en foei wat wordt er hard gereden. Het deelnemersveld is al compleet uiteen geslagen. Wat ook opvalt is hoe steil het hier wel niet is. Op foto's kun je dat nooit goed vastleggen, maar nu lijkt het alsof het extra wordt benadrukt. Uiteindelijk wordt Paul Kneppers derde, wat ongelooflijk knap is. In 45 minuten knalt hij gewoon Alpe d'Huez op. Ik ben in staat om nog een mooi shirt te scoren als herinnering aan mijn deelname. Dat is mijn prestatie van vandaag.

We sluiten de dag af met een diner in Bourg d'Oisan en gaan daarna terug naar het huis in Le Verney.

Dag 6 Koffie rit en lichaam in prestatie stand krijgen

Vandaag was het plan om alleen een rustige koffie rit te doen. De wedstrijdrenners rijden echter hun eigen programma en doen ook nog wat interval blokjes. Als we om advies vragen wordt aangegeven dat we er voor moeten zorgen dat het lichaam gaat zweten en even geprikkeld wordt. Daarmee voorkom je dat je lichaam bij de start in ruststand staat. Je pakt immers twee rustdagen. Door dit te doen komt je lichaam in 'prestatie' stand te staan en zul je beter starten.

Ik besluit dit advies te volgen en doe wat extra kleding aan ook al is het warm. Én ik ga op de terugweg van de koffie een paar korte interval blokjes doen. 4 x 1 minuut net boven mijn ftp, en 1 x 4 minuten net onder mijn ftp. De col d'Ornon is waar ik dat ga uit voeren. En dat gaat bijzonder goed. Ik kan het vermogen goed leveren, en de benen voelen prima. Zweten is geen enkel probleem door de extra kleding die ik aan heb. Als ik afdaal verbaas ik me er over hoe lang dat duurt. Ik ben dus behoorlijk ver de col d'Ornon op gereden. Met een bijzonder goed gevoel kom ik terug in Le Verney.

De lunch is al bijna klaar en de kok heeft pannenkoeken gebakken. De deelnemers vliegen er als vliegen op stroop op af. Ze zijn ongelooflijk lekker en ook de extraatjes die we er op kunnen doen zijn heerlijk en vooral vers. We zijn verwend met het eten deze week.

Na het eten kunnen we per verzorgingspost een zak vullen met spullen die we daar willen hebben. Bidons, reepjes, gelletjes en wat je maar nodig denkt te hebben. Op iedere bergtop staat een eigen verzorgingspost zodat we niet in de rij aan hoeven te sluiten bij de officiële Marmotte organisatie. Veel belangrijker is echter dat je gewoon je eigen voeding kunt gebruiken. Op zo'n dag kan je maag eenvoudig van streek raken als je iets eet wat je niet gewend bent. En dat wil je hoe dan ook voorkomen.

Mijn fiets wordt nog een laatste keer gecontroleerd. Voor de zekerheid vervang ik de banden. Ze zijn nog wel goed maar laten wel al wat slijtage zien. Ik wil geen enkel risico lopen.

Om 6 uur staat het eten klaar. Pasta, wat anders. Meer wel weer overheerlijk. Daarna deze blog even bijwerken, even wat contact met de familie hebben en dan slapen. Morgen staat om 04:45 het ontbijt klaar en om 05:45 vertrekken we naar de start. Om 07:00 gaat het dan echt gebeuren. Ik ga de Granfondo Marmotte Alpes rijden!!