In 2019 heb ik voor het eerst deelgenomen aan een grootschalige cyclosportieve fietstocht. De Trois Ballons. Mijn ervaringen heb ik bijgehouden op dit blog. Om met anderen te delen, en te laten zien dat je ook op latere leeftijd prestatiegericht kunt sporten. Met 58 jaar is het leven niet over. Na de Trois Ballons heb ik besloten de blog levend te houden en af en toe een artikel te schrijven over mijn belevenissen. 

Dit is deel 24: Nog vijf weken voordat ik ga deelnemen aan de Marmotte Alpes

 

Mijn oog viel op de afbeelding toen ik TrainingPeaks opende deze week. Nog vijf weken tot aan La Marmotte Alpes op 3 juli. In één keer komt de deelname erg dichtbij, en dit jaar gaat het echt gebeuren. Eindelijk kan de lang gekoesterde wens om deel te nemen ingevuld worden. Op één dag over de Glandon, Telegraph, Galibier en Alpe d'Huez. En dat met als doel zo goed mogelijk te presteren.

 

fitness

 

Hoe staat het er voor

Het bijzonder goede gevoel na de trainingsweek op Gran Canaria heeft inmiddels wat deuken opgelopen. Een week ziekte én de slechtste inspanningstest tot nu toe waren daar debet aan. Vooral die slechte test hakte er even goed in. Het was vlak na mijn ziekte en ik had serieuze twijfels of hem wel moest doen. Uiteindelijk ben ik toch gegaan en het is me erg duidelijk geworden dat wielrennen ook een mentaal spelletje is. Dat wist ik natuurlijk al maar nu heb ik het aan den lijve ervaren. Als het in de bovenkamer niet goed zit gaat die echte topprestatie er ook niet komen. Na de test heb ik de motivatieknop in mijn kop weer even moeten omdraaien. Inmiddels is dat weer gebeurd en kijk ik zeer positief naar de komende weken.

Een en ander wordt bevestigd door de fitness score in trainingspeaks. Die loopt gestaag op en gaat waarschijnlijk ruim boven de score in de voorbereiding voor de Trois Ballons uit komen. Natuurlijk moet ik er voor waken dat ik niet overtrain, of geen rust pak, maar dat stem ik regelmatig af met mijn trainer. Veel belangrijker is echter het gevoel op de fiets. Zeker als ik op mijn op maat gemaakte Sarto fiets is dat dat heel erg goed te noemen. Met die fiets ga ik ook de Marmotte rijden en dat geeft veel vertrouwen. Het is net of ik het vermogen veel gemakkelijker kan leveren dan om mijn Cannondale CAAD13. Dat heb ik altijd al een serieus goede fiets genoemd. Het kan dus nog een stukje beter.

 

fittness

 

Klim classic

Ter voorbereiding van de Marmotte wilde ik nog wat langere tochten rijden en wat klimkilometers maken. Omdat we (mijn vrouw en ik) op het punt stonden opa en oma te worden van een tweeling was dat erg lastig te plannen. Inmiddels ben ik een bijzonder trotse opa. Naast het bewonderen van de kleinkinderen is er nu weer meer tijd en ruimte om een om mooie tocht te rijden. De keuze is op de Klim classic gevallen. Niet te ver weg en prima te combineren met familiebezoek. Vrienden zouden deze tocht ook rijden en we hebben afgesproken samen te fietsen.  Daarom heb ik besloten dat het doel vooral was om de kilometers in de benen te krijgen en te pacen in de beklimmingen. Oefenen met niet te hard omhoog rijden. Uiteraard mochten de benen een keer getest worden, maar het goede gevoel krijgen was het grote doel. Dat is meer dan uitstekend gelukt. Het is een erg mooie fietsdag geworden, de afstand was geen enkel probleem en het klimmen verliep uitstekend. Na 184 kilometer hebben we in ieder geval nog een foto met de medaille gemaakt.

 

klimclassic 

Mini trainingskamp

Omdat het rijden van veel klim kilometers moeilijk te plannen was heb ik met mijn echtgenote afgesproken nog een paar dagen in Girona te gaan trainen. Van 16 tot en met 20 juni ga ik vier dagen fietsen. Doel is 'klimbenen' te kweken en mee te nemen naar Frankrijk. Dit alles was snel geregeld via Campo Bicicleta. Met die organisatie neem ik ook deel aan de Marmotte week en heb ik al eerder gefietst in Girona. De huurfiets staat op maat klaar als ik in het appartement kom en ook de routes om te trainen worden verzorgd. 

 

girona

 

Dit is in ieder geval het uitzicht van het appartement waar ik verblijf dat lange weekend. Midden in de historische binnenstad van Griona. Ik heb er zin in.