Voor de vierde keer heb ik voor mijn vereniging CYCLO '78 WEZEP  een meerdaagse georganiseerd. Het ene jaar blijven we in Nederland en het jaar er op zoeken we een mooie locatie in het buitenland. Dit jaar was Nederland weer aan de beurt.  Over de locatie hoefden we niet zolang na te denken. Villa Velo hadden we al op ons netvlies staan.  Na een bezoek en een rondleiding is de knoop doorgehakt. Prima kamers, afgesloten fietsenstalling voor de fietsen én  halfpension voor een redelijke prijs.

Bij deze meerdaags gaat het er niet om dat er zo hard mogelijk wordt gereden.  Op een ontspannen manier mooie tochten fietsen met een groep en genieten van de natuur en het gezelschap is het doel. Na het fietsen moet er ook tijd en ruimte zijn om te genieten van een hapje en een drankje en het over van alles en nog wat te hebben. Dat hoeft niet alleen over fietsen te zijn. 

Na een aarzelende start voor de inschrijving zijn we uiteindelijk toch met 16 fietsers afgereisd naar Ootmarsum.  Een mooi deelnemers aantal om mooie tochten mee te maken.  De dagafstanden liggen vanwege het doel van de meerdaagse rond de 100 kilometer. Dan hoef je niet extreem vroeg weg en ben je normaal gesproken op tijd terug voor de 'after party'.  Bij aankomst rond 09:30 uur bleken de kamers al beschikbaar te zijn.  Inchecken en omkleden dan maar, en de meerdaagse kan van start. Maar voor het vertrek eerst nog een groepsfoto in clubtenue. 

groepsfoto

 

Villa Velo

Over Villa Velo ben ik zeer te spreken. Je wordt erg gastvrij ontvangen  en men neemt de tijd en ruimte om uitleg te geven over de mogelijkheden. De kamers zijn prima voor elkaar. en zien er goed en schoon uit. Op onze kamer konden we de bedden uit elkaar schuiven om te voorkomen dat mijn kamergenoot 's nachts de arm om me heen zou slaan. Douche en toilet zijn wel wat apart met geblindeerd glas. Je ziet niet wat er gebeurt, maar wel de contouren.  Geen probleem maar wel apart. De sauna is beschikbaar en er is ook de mogelijkheid gebruik te maken van het wielercafé. Daar kun je met je groep zitten en wat drinken.

Er is een afgesloten fietsenstalling waar je met de toegangspas van je kamer toegang toe krijgt. Wel moet je met de fiets in de hand de trap af òf met de lift naar beneden gaan.  Daar had wat beter over nagedacht mogen worden wat mij betreft. De ruimte zelf is dan weer prima voor elkaar. Je kunt er ook onderhoud aan je fiets doen.

Wij hadden een half pension arrangement, dus inclusief ontbijt en diner. En dat eten is goed voor elkaar. Onbijtbuffet met voldoende keuze, en een driegangendiner. Niet à la carte,  of specifiek op fietsers gericht. Wel is het erg goed verzorgd en smaakte het allemaal erg goed. Toen we een dag aangaven dat een van de deelnemers geen zalm lustte was het geen enkel probleem dat alleen voor die persoon aan te passen. Flexibiliteit is dus geen issue.

De kosten voor het arrangement waren € 170,- per persoon.  Voor twee overnachtingen, twee maal ontbijt en twee maal diner. Als je dat afzet tegen het gebodene, denk ik dat dit een zeer redelijke prijs is. 

Routes selecteren

Drie dagen fietsen betekent ook dat je voor drie dagen routes moet hebben. In het GPS tijdperk is dat natuurlijk geen probleem zou je denken. Op GPSies, Strava  en aanverwante sites zijn die ruimschoots voorhanden. Toch? Nou, dat viel een beetje tegen. Ik wilde iedere dag een andere kant op rijden om te varieren en niet te veel door dezelfde omgeving te rijden.  En de start als het even kan in Ootmarsum. Òf niet te ver van Ootmarsum. Daar heb ik toch wel wat tijd aan moeten besteden helaas. 

Uiteindelijk heb ik op routeyou meerdere routes gevonden met de indicatie geschikt voor de racefiets. En ook nog iedere dag een andere kant op.  Van alle drie was de start in Ootmarsum. Helemaal top dus, en voorbereiding gereed. Routes gedownload én op de GPS geplaatst. Ik was er klaar voor.

Dag 1: Rondje Holterberg

De eerste dag hebben we een rondje Holterberg gereden. Dat rijden we wel vaker vanuit Wezep en de Holterberg zelf heeft niet meer zo veel geheimen.  De route om er te komen is wel volledig onbekend voor alle deelnemers. En ook de weg terug ging door een onbekende omgeving. De natuur op de heen én de terugweg was erg mooi, mede vanwege het prima weer om te fietsen. Wel zaten er wat veel fietspaden in de route. In eerste instantie verhard, maar later ook fietspaden die het predikaat 'Strade Bianche' toebedeeld kunnen krijgen.  Vind je dat geen issue dan is deze route een echte aanrader.

Gelunched hebben we bij het Station in Holten. Ongeveer halverwege de route en een bekende plek voor de meeste deelnemers. Je bent er als fietser altijd welkom en de koffie en het gebak is altijd lekker. De uitsmijter die ik vandaag gegeten heb was overigens ook prima. 

 

Dag 2: Rondje Klazienaveen - Nordhorn

Het doel van de tweede dag was eerst naar het noorden te rijden en dan via Duitsland weer af te zakken naar Ootmarsum. De route zou iets langer zijn dan de dag er voor maar voor de deelnemers was dat geen enkel probleem. Deze route bleek een mengelmoes van prachtige natuur en helaas heel veel fietspaden waarvan een deel wederom à la 'Strade Bianche'. Sommigen paden waren echter volledig onverhard waardoor we besloten  hebben er om heen te rijden. 

Zoals gezegd fiets je dus eerst aan de Nederlandse kant naar Klazienaveen. Wij hebben daar in het centrum gelunched.  Na Ootmarsum fiets je al snel over een verhard fietspad langs natuurgebied Bargerveen. Vrij snel daarna ga je de grens over en fiets je langs het natuurgebied Dalum-Wietmascher Moor. De weg was daar erg slecht. Ook al was het verhard. Aan het einde slinger je nog door wat Nordhorn. Dat is niet de korste weg terug naar Ootmarsum maar de GPS was de weg een beetje kwijt.  Nadat we het adres van Villa Velo in hadden gegeven zijn we in ieder geval via de kortste weg terug gereden.

De slechte paden en de plekken waar we verkeerd zijn gereden zijn al uit de route verwijderd. Daar heb je dus geen last meer van.

 

Dag 3: 100 kilometer route van de 'Hel van Twente'

Omdat we twee dagen over relatief veel fietspaden hadden gereden, hebben we de route voor de laatste dag aangepast. Veel vertrouwen hadden ik en mijn mede deelnemers niet meer in routeyou. Daarom hebben we naar alternatieven gezocht en dat was nog best wel lastig.  Uiteindelijk bleek dat een aantal deelnemers de 100 kilometer route van de Hel van Twente hadden gereden. Die route hebben we maar van Strava afgehaald. Dat moest de route worden van de laatste dag. En dat is een meer dan prima keuze gebleken. Prima wegen en autoluw.  De classificatie 'Hel van' is wat mij betreft niet op zijn plek. Weliswaar glooit de weg in Duitsland over een aantal kilometers en hebben en  je kunt je daar als je dat wilt ook helemaal uitleven. Het wordt nergens echt zwaar.  Maar, de route blijft mooi. We hebben ergens halverwege een kop koffie gedronken. De naam en plaats weet ik niet meer, maar het is zo ongeveer de enige plek waar je kunt stoppen op deze route.

De routes

This track was downloaded 6 time(s).

openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
Distance: {0} {2} Elevation: {1}
Distance: {0} {2} Speed: {1}
Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Distance: {0} {2} Cadence: {1}
https://www.gpscyclingtracks.net/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://www.gpscyclingtracks.net//images/google_markers/race.png
#0000FF
#0000FF,#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
50
google.maps.MapTypeId.hybrid
1
1
1
1
1
1
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.DEFAULT
Distance
Elevation
Speed
Heart Rate
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

Een aanrader?

Villa Velo is een absolute aanrader.  Maar dat had ik al verwoord aan het begin van dit artikel. Maar ook alle deelnemers waren zonder uitzondering vol lof.  En dat zegt ook wat. Kun je er mooi fietsen?  Ik ben er van overtuigd dat je hier echt geweldige rondjes kunt rijden. De natuur is prachtig, het is niet te druk en je zit in no time over de grens. Alleen hadden wij de pech dat we niet de juiste routes hebben gevonden in de voorbereiding. Wellicht dat je net wat beter moet zoeken dan ik.