Op 8 juni 2019 ga ik deelnemen aan een cyclosportieve fietstocht. Een lang gekoesterde wens gaat daarmee in mijn 56e levensjaar in vervulling. In een aantal blog artikelen hou ik voor me zelf, en iedereen die daarin is geïnteresseerd, de voortgang van mijn voorbereiding bij en de keuzes die ik daar in maak. Het laatste blogartikel is waarschijnlijk een verslag over het behaalde resultaat.

Dit is deel 9: Met welk materiaal ga ik Les 3 Ballons fietsen. En ik stel me de vraag of ik een schema moet gaan maken.

 

Inmiddels zijn we een week verder na de ietwat teleurstellende inspanningtest. In het kader van omdenken heb ik daar een positieve draai aan proberen te geven en heb de zaterdag na de test een rit zonder trainingsprogramma gedaan. Gewoon op gevoel en zonder enige verplichting een rondje rijden. De snelheid of inspanning is niet interessant, maar gewoon lekker tijden wel. En òh, wat werkt dat goed zeg. Niet alleen heb ik een lekkere 32 km per uur gemiddeld gereden terwijl het een super ontspannen rit was, met de handjes boven op het stuur. Mijn kop stond daarna weer helemaal in de goede stand. Erg lekker. De maandag erna kreeg ik wel een waarschuwing voor overtraining van mijn trainer, maar dit had ik even nodig. 

Deze week is mijn 'reserve' fiets net op tijd geleverd en daarmee is mijn materiaal compleet. Dat materiaal ga ik nu even aan jullie voorstellen.

De Rosa King

derosaDé fiets waar ik Les 3 Ballons wil gaan rijden is mijn De Rosa King.

Afgemonteerd met SRAM RED eTap en handgespaakte wielen. Mijn paradepaardje weegt 6,9 kilo schoon aan de haak zoals hij op de foto staat en is iedere keer weer een genot om op te rijden. Vorig jaar heb ik tijdens de zomervakentie diverse trips met de fiets rond het Lago Maggiore gemaakt, waaronder twee keer de Mottarone op. In Bormio hebben we ook nog wat klim werk gedaan en onder andere de Stelvio en de Gavia beklommen. 

Van de Stelvio weet ik mijn tijd via het Strava segment wat is aangemaakt als je start in Bormio. Vanaf de eerste bocht hebben we er 1 uur en 36 minuten over gedaan om boven te komen onder schitterende weersomstandigheden.

Ik voel me helemaal thuis op deze fiets en het plan is er nog vele jaren op te rijden. Maar, ik ben er ook erg zuinig op. Omdat ik uit eigen ervaring weet dat het weer in de Vogezen ook erg slecht kan zijn heb een alternatief achter de hand. Gewoon om zeker te zijn. Ik wil genieten van Les 3 Ballons en er het maximale uit halen. Maar niet ten koste van alles. 

 

Cannondale CAAD 12

caad12In verband met aanhouden rugklachten die maar niet verdwenen, wat we ook probeerden, heb ik een tijd geleden besloten mijn CAADX in te gaan ruilen voor een fiets die wel een serieus en goed alternatief voor de De Rosa kan zijn, maar waar ik ook in de winter mee kan rijden. Na goed naar de geometrie gekeken te hebben en in de wetenschap dat ik op een Cannondale SuperSix erg goed en probleemloos kan rijden is de keuze gevallen op een Cannondale CAAD12, maar dan wel in een disc uitvoering, en afgemonteerd met Shimano Ultegra. De originele standaard wielen van Fulcrum heb ik vervangen door mijn eigen DT SWISS R32 SPLINE. De zijn veel stijver en maken de fiets mooier naar mijn mening. Deze fiets weegt 8,2 kilogram en is daarmee net wat zwaarder dan de De Rosa.

Inmiddels heb ik er twee ritten op zitten en ik kan wel stellen dat wij vriendjes gaan worden. Ik moet nog een heel klein beetje finetuning doen aan de afstelling, maar het rijdt nu al zo veel beter dan op mijn CAADX. En veel belangrijker, volledig klachtenvrij. Heerlijk en wat een lekker gevoel.

Als het weer echt te slecht is om met de De Rosa te rijden moet deze bolide het gaan doen. Helaas zit er geen powermeter op, maar dat neem ik dan voor lief.

Schema maken?

Op het forum van fiets.nl kreeg ik de vraag of ik al een schema had gemaakt om binnen de 10 uur te kunnen finishen. Dat immers de tijd die ik moet halen om goud te behalen. Dat is een goede vraag en het lijkt me wel verstandig om dat te doen. Maar, ik wil niet alleen voor goud gaan. Ik wil er het maximale uit halen. Als dat 10 uur is, dan is dat prima. Dat betekent dat ik gemiddeld 21 kilometer per uur moet rijden. Immers, 210 kilometer gedeeld door 10 uur is op mijn rekenmachine 21 kilometer per uur. En dat lijkt me haalbaar. Tijdens de LBL challenge reed ik 24 kilometer per uur terwijl ik het daar relatief rustig aan heb gedaan.

Maar wat is dan wel de tijd waar ik voor moet gaan. De snelheid die nu door mijn kop spookt is 25 kilometer per uur. Waarom weet ik niet, maar dan kom ik ergens rond de 8 uur en 30 minuten uit. Een bekende van me heeft er een paar jaar geleden 8 uur en 20 minuten over gedaan en normaal gesproken zijn we aan elkaar gewaagd. Dat zit dus bij elkaar in de buurt. Misschien moet ik die 8 uur en 20 minuten wel als uitgangspunt pakken. Dan heb ik iets waar ik me op kan richten.

Daar ga ik nog even over nadenken. En bespreken tijdens de voorbereidingsweek. Over een week is die al begonnen.