Op 8 juni 2019 ga ik deelnemen aan een cyclosportieve fietstocht. Een lang gekoesterde wens gaat daarmee in mijn 56e levensjaar in vervulling. In een aantal blog artikelen hou ik voor me zelf, en iedereen die daarin is geïnteresseerd, de voortgang van mijn voorbereiding bij en de keuzes die ik daar in maak. Het laatste blogartikel is waarschijnlijk een verslag over het behaalde resultaat.

Dit is deel 8: Nog 3 weken en dan is het zo ver. Wat houdt me bezig in deze periode.

 

Les 3 Ballons komt steeds dichterbij. Het trainingsprogramma vordert gestaag en zo langzaam maar zeker mag het ook gaan gebeuren vind ik. Ik merk dat ik er ook wat meer mee bezig ben. Heb ik alles geregeld, is mijn materiaal goed voor elkaar en ligt mijn training op schema? En natuurlijk de hamvraag: "Hoe ga ik het er van af brengen?" Om goud te halen in mijn leeftijdscategorie moet ik binnen 10 uur finishen. Dat is wat ik minimaal wil bereiken. Maar ik ga voor meer. Ik wil zo ver als het maar kan onder die 10 uur fietsen. Hoe realistisch dat is weet ik niet. Ik heb nog nooit een cyclosportieve gereden. 

Het heeft even geduurd voordat ik de vermoeidheid van Luik Bastenaken Luik (zie deel 7) uit mijn lichaam had, en ik merk dat de nieuwe krachttraining er flink in hakt. De training is van pure kracht naar explosiviteit gegaan en ik heb er na afloop nog een paar dagen last van. Vooral mijn bovenbeenspieren zijn dan extra gevoelig. Het vreemde is wel dat het trainen op de fiets prima lijkt te gaan, ook al ben ik dan vermoeid als ik op de fiets stap.

Inspanningstest

disapointedOm een antwoord te krijgen hoe realistisch die 10 uur is heb ik vandaag (17-05) een inspanningstest gedaan bij de trainer. Op basis van dit resultaat kunnen we de training voor de laatste weken nog bijstellen. 

Helaas was de uitslag wat teleurstellend. De maximale wattage lag net iets lager dan de vorige keer. De vorige keer kon ik het blok van 323 watt nog afronden en heel even op 353 watt trappen. Deze keer lukte het echter net niet het blok van 323 watt af te ronden. Mijn hoop was in ieder geval het blok van 353 watt af te kunnen ronden. Alles daar boven zou meegenomen zijn. Met mijn huidige gewicht zou ik dan op een maximale power to weight ratio van 4,6 uitkomen. En dat zou dan boven het gewenste niveau zijn. De hartslag en de lactaat bleven ook achter bij de vorige keer. Dat was natuurlijk niet waar ik op hoopte.  De analyse krijg ik nog van de trainer, maar de eerste aanname is dat ik toch vermoeid ben. Omdat de trainingen zo goed gingen was dit niet de verwachting. Ik wacht de analyse nog even af. Wel kijken we nog even goed naar het trainingsprogramma om zeker te stellen dat ik goed uitgerust ben als het zo ver is.

Ben ik er straks klaar voor? Ja, daar ben ik van overtuigd!

Nieuwe fiets

c12discHelaas is het even onduidelijk geweest of de CAAD 12 Disc die ik besteld heb op tijd geleverd kon worden. Ik wil de fiets alleen gebruiken als het slecht weer is, maar die kans is in de Vogezen zeker aanwezig. En met slecht weer wil ik echt met schijfremmen rijden. Ik ben één keer de Stelvio afgedaald in de stromende regen en was toen erg blij met de schijfremmen op mijn crosser. Gelukkig heb ik de bevestiging gekregen dat hij volgende week dinsdag geleverd wordt. Dan wordt hij nog even conform de fietsmeting afgesteld en kan ik een paar keer proefrijden. Ik wil de tocht natuurlijk op mijn DeRosa rijden, maar ga ook voor de veiligheid. In mijn volgende blog artikel zal ik beide fietsen aan jullie voorstellen. Het materiaal is dus geregeld!

 

De Cyclosportief week van Campo Bicicleta

happyAfgelopen week heb ik het programma gekregen voor de week van Les 3 Ballons. En daar word ik vrolijk van. Tot in de puntjes verzorgd en helemaal gericht op het leveren van de beste prestatie op 8 juni. Ik hoef me alleen maar te richten op het wennen aan de omgeving en het klimmen, het verkennen van het parcours en het ontdekken hoe je een beklimming het beste kunt indelen. Doel is ook hier om op zaterdag morgen goed uitgerust en voorbereid aan de start te staan. Huisvesting, maaltijden, verzorging onderweg en transport van en naar de start is allemaal geregeld. Bij de informatie zit een zeer beknopte beschrijving van alle deelnemers en de verzorging.

Het programma van de week

 Zondag 02-06 Aankomst en acclimatiseringsrondje van 47 km en 650 hoogtemeters
 Maandag 03-06  Verkennen Col d'Oderen en Grand Ballon. Rit van van 80 km en 1500 hoogtemeters
 Dinsdag 04-06  Verkennen La Planche des Belles Fillas en Ballon de Servance. Rit van 84 km en 1800 hoogtemeters
 Woensdag 05-06  Klimtijdrit op de Ballon d'Alsace. Rit van 52 km en 950 hoogtemeters. Ervaren hoe je een klim het beste kunt indelen
 Donderdag 06-06  Rustdag
 Vrijdag 07-06  Alleen maar de benen losfietsen. Rit van 37 km en 300 hoogtemeters
 Zaterdag 08-06  D-Day. Les 3 Ballons. 210 kilometer en 4400 hoogtemeters
Zondag 09-06  Terugreis

Aan de voorbereiding kan het wat mij betreft dus niet liggen. Ook die is prima voor elkaar!

Conclusie

Ook al was het resultaat van de inspanningstest wat teleurstellend, laat ik me daardoor niet van mijn wijs brengen. Het is maar een moment opname en op basis van het advies van de trainer ga ik er voor zorgen dat ik goed uitgerust aan de start sta. Nog anderhalve week werken en dan kan de focus volledig op Les 3 Ballons. En als het goed bevalt is de kans groot dat ik voor dit jaar nóg twee uitdagingen op de agenda zet. 

  1. Alpe d'Huez binnen het uur rijden
  2. De Charly Gaul Granfondo in september.

Maar dat zien we na Les 3 Ballons wel.