Op 8 juni 2019 ga ik deelnemen aan een cyclosportieve fietstocht. Een lang gekoesterde wens gaat daarmee in mijn 56e levensjaar in vervulling. In een aantal blog artikelen hou ik voor me zelf, en iedereen die daarin is geïnteresseerd, de voortgang van mijn voorbereiding bij en de keuzes die ik daar in maak. Het laatste blogartikel is waarschijnlijk een verslag over het behaalde resultaat.

Dit is deel 6: Hoe heb ik het eerste trainingsblok ervaren

 

Inmiddels ben ik 3 weken onderweg met trainen. Daarmee zit het eerste trainingsblok er op. Per week staan vier fietstrainingen, een krachttraining én een core stability training gepland. Iedere training heeft een eigen doel, intensiteit en inspanning. Daarnaast geef ik op zaterdagmorgen een clinic voor mensen die willen starten met wielrennen. Effectief heb ik dus vijf fiets momenten op de racefiets, en twee sportschool momenten. Daar moet de planning echt wel op worden aangepast. Niet alleen privé, maar ook op het werk. Dat lukt vooralsnog prima, maar het is wel passen en meten. Gelukkig hebben we nu zomertijd waardoor er na werktijd in ieder geval meer tijd beschikbaar is om te trainen.

Fietstraining

De fietstrainingen bestaan tot nu toe uit fartlek, extensieve interval, tempo duur, duur, en herstel. Allemaal met een eigen intensiteit en tijdsduur. Al die trainingen fiets je in een bepaalde hartslag- of powerzone. En dat is wennen. Maar het vraag vooral ook discipline om binnen de zone te blijven fietsen. Ik fietste altijd al met een hartslagmeter en was me zeer bewust van mijn hartslagzones. Tot nu toe heb echter zeer beperkt getraind op basis van mijn hartslag. De powermeter is nieuw. Ik merk dat ik de ontdekkingsreis die fietsen met een hartslagmeter inhoudt nog niet heb afgerond. Om te voorkomen dat ik gek wordt van de piepjes van mijn Garmin en het fluctueren van de wattages die ik trap heb ik maar ingesteld dat ik het gemiddelde van een ronde zie als ik training op power doe. Behalve het fietsen moet je nu dus ook aandacht hebben voor de trainingszones. Fietsen is meer geworden dan alleen maar meters maken. Het leuke is dat je achteraf ook kunt zien hoe je getraind hebt en hoe goed je binnen (of buiten) de geplande zones hebt gereden.

Sinds de fietsvakantie begin maart op Tenerife heb ik niet meer met mijn fietsmaatjes gereden. Op twee ritten na met mijn vaste maatje voor de vrijdagmiddag. Voor mij heeft fietsen ook een belangrijk sociaal element in zich. Het is nog maar een week of 8 tot 'les 3 Ballons' en dat ga ik wel vol houden, maar ik begin wel een beetje in een 'fiets isolement' te komen. Als ik dan een foto zie van mijn maatjes die een leuke tocht hebben gereden, moet ik gewoon bekennen dat ik dat mis.

Core stability training

De core stability oefeningen deed ik al. Het verschil met voorheen is dat ik nu heel gericht oefeningen voor specifieke lichaamsdelen doe. Welke lichaamsdelen is aangegeven door de trainer. Mijn sportschool heeft me geholpen met het selecteren van de oefeningen en de uitleg over de uitvoering. Goed uitvoeren van de oefeningen is belangrijk heb ik inmiddels begrepen en de hulp daarbij was erg nuttig. Één keer per week een half uur is goed op te brengen.

Kracht training

De krachtraining is niet helemaal nieuw. Dat heb ik wel gedaan in het verleden, maar ben er mee gestopt vanwege rugklachten. Een oorzaak hiervoor was niet goed te duiden, en anders dan normale slijtage die bij mijn leeftijd hoort was er op röntgenfoto's niets te ontdekken. Ik ben er dus weer mee van start gegaan. Eerst een tijd kracht opbouwen en over een paar weken over stappen op explosiviteit. Deadlift (65 kg), Power leg-press (100 kg) en Lunges (40 kg) zijn de oefeningen die ik nu moet doen, aangevuld met een aantal oefeningen voor het bovenlichaam. Ook hier geldt dat een goede uitvoering belangrijker is dan een snelle. Daar focus ik me dus op. Deze oefeningen hakken er in. De dagen na de training voel ik mijn spieren. De eerste keer had ik zelfs wat moeite om de trap op de komen. Het grappige is dat het geen impact op het fietsen lijkt te hebben.

Trainingsopbouw

Het komende blok wordt de trainingsintensiteit opgevoerd. Dat is te zien aan de geplande Training Stress Score in Trainingpeaks. De wattages gaan niet zo zeer omhoog, maar wel de duur van de trainingen. Ik ga er van uit dat dit zo blijft tot kort voor 'Les 3 Ballons' en dat de laatste week een vorm van 'taperen' wordt toegepast. Onderstaande afbeelding laat deze opbouw zien voor de eerste 6 weken, maar ook hoe zwaar ik echt getraind heb. Laat je niet misleiden door de geplande tss van week 6. Dan ga ik Luik Bastenaken Luik fietsen ter voorbereiding en die is niet meegenomen. Ik zal proberen dit overzicht bij te houden en regelmatig op te nemen in deze blog.

tss

Trainingsresultaten

Ben ik de afgelopen weken sterker geworden? Ik heb geen idee, daar zou ik een nieuwe test voor moeten doen. Initieel is met de trainer wel besproken halverwege de voorbereiding een tussenmeting te doen. Op basis daarvan zou het trainingsprogramma kunnen worden bijgesteld. Daar zal ik binnenkort eens naar vragen. Wel zegt mijn vrijdagmiddag 'fietsmaatje' dat ik sterk en gemakkelijk rij. Of dat inderdaad zo is of dat het meer met zijn trainingsachterstand te maken heeft durf ik niet te zeggen. De benen voelen over het algemeen goed. En dat is wel lekker.