Op 8 juni 2019 ga ik deelnemen aan een cyclosportieve fietstocht. Een lang gekoesterde wens gaat daarmee in mijn 56e levensjaar in vervulling. In een aantal blog artikelen hou ik voor me zelf, en iedereen die daarin is ge├»nteresseerd, de voortgang van mijn voorbereiding bij en de keuzes die ik daar in maak. Het laatste blogartikel is waarschijnlijk een verslag over het behaalde resultaat.

Dit is deel 2: De nulmeting 

 

Nu het doel is gekozen is het zaak er naar toe te gaan werken. Gericht trainen om straks niet alleen hard te kunnen fietsen, maar dit ook de volle afstand van 210 kilometer vol te kunnen houden. En dat over minimaal 5 serieuze beklimmingen. 

'Persoonlijke ijking'

Daarom heb ik er voor gekozen een nulmeting te doen. Waar sta ik nu, en verbeter ik gedurende de voorbereiding? Die vragen wil ik kunnen beantwoorden. Omdat ik de beschikking heb over een powermeter op mijn racefiets wil ik die graag gebruiken om de verbetering te meten. Na deze nulmeting ga ik trainen op basis van de trainingszones die hier uit komen. Die zones moet ik nog vaststellen, net als de juiste trainingsvormen en variaties die gaan helpen beter te worden. Maar daar over verder op meer. 

In mijn sportschool, ABC fitness in Elburg, hebben ze spinningfietsen met een powermeter waar je ook een powertest mee kunt doen. Er zijn twee varianten:

  • De vijf minuten test. Vijf minuten vol gas op zo hoog mogelijke power.
  • De power ramp up test. Beginnen op 75 watt en vervolgens per 4 minuten 25 watt er bij. 

Omdat ik in mijn onderzoek naar een powertest positieve verhalen heb gelezen over de power ramp up test ga ik die uitvoeren. De 5 minutentest heb ik al eens gedaan en die lijkt me minder betrouwbaar. 

De uitvoering

De keuze is gemaakt, en nu fietsen maar. Ik controleer de afstelling van de spinningfiets extra goed om er zeker van te zijn dat ik geen last heb van een verkeerde afstelling en fiets eerst 15 minuten warm. Daarna selecteer ik de test en ga van start. Het ritme om de juiste power te trappen vind ik snel en in het begin gaat het natuurlijk gemakkelijk. Als ik een paar minuten aan het fietsen ben komt een instructeur binnen en die zet wat lekkere muziek voor me op. De oortjes van mijn mp3 speler zitten niet fijn en beginnen te irriteren. En nu concentreren maar. Tot 250 watt is er geen enkel probleem en kan ik goed en zonder problemen het ritme rijden. Ik moet zelfs opletten dat mijn cadans niet te hoog wordt.

Als ik over moet schakelen naar 275 watt merk ik dat het moeilijker wordt en mijn schouders gaan een beetje mee bewegen. Ik moet er nu echt voor gaan werken. Ik ben nog niet aan het Mollemalen, maar de houding is niet meer mooi stil op de fiets. dat ik het hier moeilijk krijg is niet vreemd want dat heb ik met mijn interval training ook. Als ik naar 300 watt schakel is het zo gebeurd. Na een halve minuut geef ik op en is de test afgelopen.

Het resultaat

Het resultaat is er direct als ik de test stop. Mijn FTP (functional threshold power) wordt berekend op 234 watt. En dat is toch wel een beetje teleurstellend. In het verleden heb ik wel eens een FTP van 269 watt gehad. En tijdens de trainingen deze winter had ik juist het gevoel dat ik sterker werd. Maar goed, het is niet anders en vanaf nu kan ik meten of ik verbeter.

nulmeting

De opbouw van mijn hartslag loopt gelijk aan die van het vermogen. Mijn maximale hartslag tijdens de test komt globaal overeen met die uit andere testen. Dat lijkt een bevestiging van de uitslag te zijn.

Hoe verder

Deze maand ga ik nog verder met mijn eigen trainingsprogramma:

  • Maandag: rekken en core stability oefeningen
  • Dinsdag: ATB training (interval)
  • Woensdag: rekken en core stability oefeningen
  • Donderdag: spinning met de handrem er op (interval)
  • Vrijdag: gevarieerde interval training op power
  • Zaterdag- en zondagmorgen: duurtraining

Komende week heb ik een dynamische fietsmeting om zeker te stellen dat ik goed op de fiets zit, en om te kijken of we wat kunnen doen aan mijn rugklachten.  Ook wil ik begeleiding bij het maken van een trainingsprogramma voor mijn doel en tijdens het trainen. Dat lijkt me gewoon verstandig. Aan het eind van deze maand heb ik een afspraak bij Sportsvision in Gasteren. We gaan een intake met inspanningstest doen. Op basis van die test wordt een trainingsprogramma samengesteldt dat me gaat helpen mijn doel te bereiken. Dan heb ik mijn trainingszones waarmee ik kan trainen, maar ook gevarieerde trainingen. Dan heb ik mijn eerste vergelijking met deze nulmeting te pakken. 

Begin maart staat een week fietsen op Tenerife op het programma. Tegelijkertijd wordt het trainingsprogramma gemaakt door de trainer. Aansluitend kan ik los gaan met trainen.