Tijdens het lezen van Fiets van april 2015 kwam ik het recept voor hartige muffins tegen. Na de razendsnelle kwarkbroodjes van een paar weken geleden was ik op zoek naar wat anders, en als voedingsdeskundige Ineke Vocking het aanbeveelt wil ik het wel uitproberen. En daarna uiteraard mijn eigen mening vaststellen.  

Het recept is niet complex en ook hier geldt weer dat de volledige bereiding niet meer dan 35 - 45 minuten in beslag hoeft te nemen. Dus zorgen dat de juiste ingredienten in huis zijn, alles klaar ligt voor de bereiding en je kunt van start gaan. Wat direct opvalt is het ontbreken van suiker, maar het toevoegen van havermout, hüttenkäse en gedroogde tomaten. Eigenlijk moeten zwarte olijven in plaats van tomaten gebruikt worden maar daar ben ik geen fan van. Het kwam me dus goed uit dat de tomaten werden genoemd. Ik was erg benieuwd naar de smaak.

muffins

Maar eerst zorgen dat ze gebakken kunnen worden in de oven. Eerst moet je de droge onderdelen van het recept mengen, en vervolgens apart hiervan de natte onderdelen. Hierna het gehele mengsel tot een luchtig geheel mengen en in een muffin bakvorm gieten. In een voorverwarmde oven van ongeveer moet je ze 20-25 minuten bakken tot ze gaar zijn. En van mijn vrouw heb ik 'en passant' geleerd dat je daar het beste een prikker voor kunt gebruiken. Komt hij droog uit de muffin dan is hij gaar. Erg handig zal ik maar zeggen.

s 'Avonds heb ik er gelijk een geprobeerd. Wat opvalt is dat je even moet wennen aan de smaak. Als je gewend bent dat een muffin zoet is dan is deze smaak even vreemd. Maar zeker niet onaangenaam of vies. Wel zou ik wat meer smaak willen, bijvoorbeeld door het toevoegen van wat vlees. Wellicht wat kip of spek. Daar zou ik wat mee moeten experimenteren.

Een dag later heb ik er twee meegenomen op de fiets. En wat blijkt: ze zijn ontzettend handig om mee te nemen. Inpakken in kleine stukken aluminium folie en je stopt ze zo in de achterzak van je fietsshirt. Tijdens het fietsen zijn ze goed te hanteren en ze eten erg gemakkelijk. Niet een reep uit de verpakking halen of een gelletje open scheuren of draaien. Nee gewoon uit het folie halen.  Kauwen en wegslikken gaat goed, wat mij betreft veel beter dan een taaie zoete reep. Ze vullen goed en liggen niet zwaar op de maag. En dan blijkt dat de smaak ook ineens een stuk beter lijkt. Ik betrap me erop dat ik het best lekker vindt. 

Wat mij betreft een blijvertje en een paar keer experimenteren met andere ingredienten. Dat zal wel er wel voor zorgen dat de voedingswaarde wat omhoog gaat. Nu zitten er ongeveer 115 kilo calorieën in één muffin.  Wil je het zelf ook een keer maken, zoek dan op hartige muffins op internet en je vindt diverse recepten. Wil je hetzelfde recept als het mijne stuur dan een mail via het contactformulier. Stuur ik je alle details op.